Statik IP Nedir? Dinamik IP ile Arasındaki Farklar Nelerdir?

Her cihazın internete bağlanması için bir çevrimiçi kimliği bulunmaktadır. Çevrimiçi kimlikler cihazların kimliğidir. Fakat İP adresleri ise kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Statik IP ve dinamik IP olarak ikiye ayrılan IP adresleri hakkında bu yazımızda detaylar vereceğiz.

İnternet erişimi olan her cihazın bir IP adresi bulunmaktadır. Sitelerin, sunucuların hatta yeni açacağınız bir internet sitesinin bile bir İP’si vardır. Bu ip adresleri ile sunulmak istenen ve ya gezindiğiniz cihazınız tanımlanır. Karmaşık bir yapısı olan ve sayılardan oluşan IP adresleri, dns sunucuları aracılığıyla ip adreslerinin domaine tanımlanması ile internet sitesi olarak açılmaktadır.

Statik IP Adresi Nedir?

Statik IP, herhangi bir cihazın internet bağlantı esnasında değişmeyen İP adresidir. Bu cihaz üzerinde artık bu ip adresinin kullanılacağı ve kökten ağ düzenlemesi olmadıkça (vpn bağlantısı vb.) bu ip adresi cihazın kimliği olarak kalacaktır. Sunucular üzerinde kullanılan ekipmanlar ve cihazlarda kendine özel statik ip adresine sahiptir.

Statik IP adresleri İSS (internet servis sağlayıcıları) tarafından atanmaktadır. Kullanıcılar ile yapılan sözleşmelerde açıkla belirtilen statik ip adresleri İPv4 için kullanılmaktadır. İPv4 üzerinde bulunan ip adresi statik ip adresidir ve değiştirilememektedir.

Dinamik IP Adresi Nedir?

İkinci tür ip adresi ise Dinamik IP, internete bağlanan cihazın ip adresinin değiştirilebilir olmasıdır. Bu adresler DHCP sunucuları aracılığıyla atanmaktadır. Bir üniversite düşünün her sınıfta farklı cihazlar ve aygıtlar bulunuyor. Üniversiteye atanan IP adresi statiktir, fakat sınıflarda bulunan farklı cihazlar ile bağlanılan her bir dinamik IP adresi olarak tanımlanmaktadır.

Dinamik IP adresi kullanan bir cihaz kolay kolay IP adresini değiştiremez, farklı yöntemleri kullansa da pek sonuç alamaz. Fakat Statik IP adresini kullanan bir cihaz, istediği VPN ağı, proxy gibi uygulamalar ile kolayca IP adresini değiştirebilir.

İnternet üzerinden ses protokolü konusunda bilinen VoIP statik IP sisteminde her zaman öndedir. Günümüzde insanlar çevrimiçi görüntülü ve sesli görüşmeleri tercih ediyor. Bu görüşmelerde statik IP adresi kullanılır ve hiçbir şekilde kesinti olmadığı tespit edilmiştir. Aynı durum Dinamik IP adresi için geçerli değildir, dinamik IP adresi ile VoIP türü uygulamaları kullanamazsınız sürekli sorun yaşarsınız.

Kısaca VoIP olarak adlandırılan internet üzerinden ses protokolü konusunda statik IP sistemi bir adım öndedir. Özellikle günümüzde sık sık kullanılan çevrimiçi görüntülü ve sesli görüşmeler sırasında statik IP adresleri arasında yapılan görüşmelerin kesintisiz olduğu ve kararlı bir bağlantı sunduğu görülmüştür. Dinamik IP adresleri ile bu konuda bazı sorunlar yaşamanız son derece olasıdır.

Statik IP adresleri konum belirlemek için en ideal yöntemdir. Değiştirilemez olduğu için, cihazın nereden bağlandığı anında tespit edilir.

 

Statik ve Dinamik İP Arasındaki Farklar

  • Maliyet
  • Bağlantı kesinti problemleri
  • Sunucu barındırma
  • IP adres kullanımı
  • İletişim güvenliği
  • Yapılandırma kolaylığı
  • Uzaktan erişim kolaylığı
  • Fiziksel konum eşleşmeleri
  • Tehditlere açık olma durumu
  • Fiziki tehditlere açık olma durumu

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...