Zeytinyağı Nasıl Muhafaza Edilir, Nasıl Saklanır?

Zeytinyağı birçok faydası bulunan mucizevi bir besindir. Zeytinyağı nasıl muhafaza edilir, nasıl saklanır öğrenmeden önce faydalarını bilmek gerekir. İçerisinde; E ve K vitaminleri, demir, sodyum, potasyum ve kalsiyum bulunur. Cilt ve saç bakımı başta olmak üzere; kabızlık, kolesterol, kalp- damar hastalıkları ve son zamanlardaki araştırmalara göre Alzheimere da faydası olduğu kanıtlanmıştır. Zeytinyağı nasıl muhafaza edilir, nasıl saklanır iyi bilinmezse kalitesi ve tazeliğini yitirerek fayda sağlamayabilir. Zeytinyağının doğru koşullarda saklanması kalitesini ve tadını muhafaza eder.

Zeytinyağı nasıl muhafaza edilir, nasıl saklanır?

Zeytinyağının ömrü 1 yıldır. Yeni mahsul zeytinyağı alınmalıdır. Sızma zeytinyağı taş ile ezildiği için organiktir ve bu yağ tercih edilmelidir.

Hakiki zeytinyağı; meyvemsi ve taze kokar, buzdolabında donar. Eğer donmuyorsa sahtedir. Ayrıca ucuz zeytinyağları da sahte olabilir.

Şeffaf cam şişelere konulmamalı, renkli cam şişe, teneke veya seramik kaplarda ağzı sıkı bir şekilde kapatılarak saklanmalıdır. Plastik şişeler zeytinyağını bozar. Işık da zeytinyağının içerisindeki klorofili parçalayarak yağın bozulmasına neden olur.

Buzdolabına konulmamalı, karanlık, serin ve rutubetsiz ortamda saklanmalıdır. En ideal sıcaklık 14 – 16 derecedir.

Işık, hava, su ve nem zeytinyağını bozar. Bu etkenlerden uzak tutulmalıdır.

Zeytinyağı beton zemine konmamalıdır. Beton zemin, zeytinyağını bozar. En uygun zemin tahta zemindir.

Ağzı açılan zeytinyağı en fazla 2 ay içerisinde tüketilmelidir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...