Geçmişten Günümüze İnternetin Tarihçesi

İnsanların anlık ve ışık hızıyla birbirleriyle görüşmesini, bilgi dağarcığını geliştirmesi, yeni bilgiler edinilmesi ve çevrimiçi topluluklara dahil olunması amacıyla günümüze kadar uzanan İnternet terimi, birçok insanın hayatını kökten değiştirmiştir.

İnternet Nedir?

Bilgisayarların bir ağa bağlanması ile birçok bağlantıda olmasını sağlayan iletişim ağı olarak nitelendirilen İnternet, TCP/ IP transfer kontrollerinin kullanılması ile ağların birbirine bağlanmasını sağlar. Bağlanan ağlar birbirleriyle iletişim halindedir ve iletişim ağı olarak nitelendirilmektedir. İnternetin çalışma mantığı telefon hatlarıyla benzer mantıkla çalışmaktadır. Dünyanın her yerinde internet mevcuttur ve telefon hatları sayesinde işlev görmektedir. Son zamanlarda geliştirilen yeni teknolojik ürünler ile artık telefon yerini uydu internetine bıraktı. Fiber kablolar, uydu altyapısı ve diğer bağlantı yöntemleri ile internet artık daha geniş bir alana hizmet vermeye başladı.

İnternetin Çalışma Mantığı

Teknolojinin hızla ilerlemesi ile, ADSL yerini WİFİ ağına bıraktı. Wifi interneti olan bir evde istediğiniz cihaz üzerinden internete bağlanabiliyorsunuz. Eskiden ise WİFİ ağı olmadan önce tüm bağlantılar telefon hattı üzerinden bilgisayara bağlanmaktaydı.  Kablosuz internet ile bağlantı routeri ismi verilen yönlendirici kablosuz interneti çalışır hale getirmektedir. Yönlendirici ile kablo ağlarında anında bağlantı kurar. Bu işlemde ise baz istasyonlarına ihtiyaç duymaktadır. Yeraltına döşenmiş fiber kablolar ise elektrik direklerine bağlıdır ve normal kablolardan tamamen farklıdır.

Server üzerinde client olarak tanımlanan istemciler aynı mekanizmaya sahiptir. Sunucular ise farklı makinelere hizmet vererek interneti doğrudan çalıştırmaktadır. Web sunucu çeşitleri, elektronik posta sunucuları ve veri sunucuları 7/24 internet ağına bağlıdır ve veri merkezi tarafından sürekli kontrol edilirler. Bu serverlar üzerinde internet kopukluluğu meydana gelmemektedir. Sunucular statik IP’ye sahiptirler. Statik IP ile bilgisayarlar ile bağlantı halindedir. İnsanların evde kullandıkları bilgisayarda var olan internet ise İSS (internet servis sağlayıcısı) yardımıyla internete bağlanmaktadır.

İnternetin Tarihçesi

Bilgisayar kavramı 1950 tarihinde gelişmeye ve profesörler tarafından duyurulmaya başlanmıştır. Bu tarihlerde sürekli gündeme taşınan bilgisayar ABD, İngiltere ve Fransa’da farklı labaratuvarlarda geliştirilmiştir. İlk internet kullanımı ise ABD Savunma Bakanlığı tarafından ARPANET kullanılmaya başlanmıştır. Arpanet üzerinden Kaliforniya Üniversitesine bir mesaj gönderilerek internetin çalıştığı tespit edilmiştir.

Arpanet ilk deneylerini başarıyla sonuçlandırdıktan sonra 1981 tarihinde tamamen geliştirilmiş ve dijitalleşmenin adımlarını atmaya başlamıştır. Tarihler 19. yüzyılı gösterirken telex makineleri modern hayatın öncülüğünü üstlenmiştir. Ağ paylaşımını sağlayan ilk bilgisayarlar geliştirilmiş ve veri transferi işlemlerine başlanmıştır.

İnternetin İnsanlık Hayatına Giriş Evresi

WWW (Word Wide Web protokolü  1991 tarihinde resmen tanıtılmıştır. İnternet ağının ise evlere giriş tarihi 1998 tarihine kadar dayanmaktadır. Tüm insanların yaşamını kolaşlaştıran internet insanlık tarihinin en büyük icatlarından biri haline gelmiştir. İnternet sürekli geliştirilerek altyapısı desteklenmeye ve güçlenmeye devam ediliyor.

Türkiye’ye ise internet ilk internet bağlantısını 12 Nisan 1993 tarihinde gelmiştir. Türkiye’de ilk internet kullanımı TÜBİTAK ve üniversitelerin kullanımına izin verilmiştir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...