HOLOGRAM TEKNOLOJİSİ NEDİR? NASIL KULLANILIR?

Hologram teknolojisi ilk olarak, Macar kökenli İngiliz elektrik mühendisi Dennis Gabor tarafından geliştirilmiştir. Bu konudaki ilk akademik çalışmalarını 1947 – 1948 yılları arasında gerçekleştirmiş olan bu elektrik mühendisi, bir ışık kırınımı sayesinde cisimlerin tam üç boyutlu görüntülerinin meydana geleceği tezini ortaya atmıştır.

O yıllardan bu yana hakkında çeşitli çalışmalar yapılmış olan bu teknoloji, ışık dalgalarının doğrultusu ile ışık şiddetinin beraber kaydedilmesi temeli üzerine inşa edilmiş olan bir teknolojidir. Ayrıca bu yol ile çalışmalar yapılabilmesi için mutlaka lazer ışınlarından faydalanılması gerekmektedir. Dolayısıyla lazer ışınlarının keşfedilecek olduğu 1960’lı yıllara kadar bu konuda etkin çalışmalar gerçekleştirilmemiştir.

Bu teknolojinin temel amacı, cisimlerden gelen dalga verilerinin kaydedilmesi ve hiçbir bozulma yaşanmadan bu verilerin farklı bir ortama yansıtılmasıdır. Bu durumda, sadece bir anlık görüntü kesitlerinin depolanmasına ve taşınmasına olanak sağlayan fotoğraflardan daha kullanışlı ve daha verimli bir teknolojik yöntem olduğu rahatça söylenebilmektedir. Fakat günümüzde fotoğraf ve onun türevleri olan görüntüleme yöntemleri kadar yaygın bir şekilde kullanılmamaktadır…

HOLOGRAM TEKNOLOJİSİ NEDEN SADECE LAZER IŞINLARI İLE OLUŞUR?

Hologram teknolojisi, cisimlerin tam görüntüsünün yansıtılabilmesi için derinlik değerleri konusunda da veri kaydı gerçekleştirilen bir yöntemdir. Ayrıca tek tür frekansta olan ışınlar yolu ile oluşturulabilmektedir. Farklı frekanslardaki ışınların bileşimi olan beyaz ışıklar ise oldukça dağınık yapılıdır. Bundan dolayı cisim yüzeyinde bulunmakta olan derinliklerin oranları ile alakalı verileri kaydetmesi mümkün değildir.

“Mono – kromatik” adı verilen, tek tür frekanstan meydana gelmiş ışık demetlerine ise sadece lazer ışınları yolu ile ulaşılabildiğinden dolayı, bu teknolojinin etkin ve doğru bir şekilde kullanılabilmesi için gerekli olan ışın türünü lazer ışınları meydana getirmektedir. Bu ışınlar, derinlik konusundaki verilerin kaydedilmesi için en uygun ışınlardır.

HOLOGRAM TEKNOLOJİSİ NE İÇİN KULLANILIR?

Pek çok kullanım alanı bulunan hologram teknolojisi, günümüzde en yaygın şekilde firmaların ürün kalitesini ve orijinalliğini korumak için kullanılmaktadır. Kolye, küpe, bileklik, saat, çeşitli ürünlerin yedek parçaları, teknolojik ürünler, oyuncaklar, gıda maddeleri ya da bunlara benzer tüm ürünler bu teknoloji sayesinde incelenebilmekte ve bu şekilde de orijinal olup olmadıkları anlaşılabilmektedir.

Bu sorgulama işlemi ise genel olarak, ürünlerin arka kısmında bulunan bir kod yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Dolayısıyla ürünlerini bu şekilde pazarlamakta olan firmalar daha güvenilir olan firmalardır. Ayrıca pek yaygın olmasa da kişisel ya da toplu iletişim gerçekleştirmek için de kullanılabildiği bilinmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...