İnternet Of Thing Ne Demektir?

2018 tarihinden itibaren nesnelerin interneti günümüze kadar hızlıca büyüdü. Birçok alanda nesnelerin internetine dair tüm bilgiler dolaşıyor. Bir nesnenin internete erişerek farklı cihazlarla iletişime geçmesi olayına nesnelerin interneti denilmektedir.

İnternet Of Thing (iOT) olarak isimlendirilen nesnelerin interneti tarih boyunca ilk defa 1999 tarihinde Kevin Ashton tarafından kullanılmıştır. Kullanım sonrasında pek çok alanda iOT konseptli ürünler de beraberinde geliştirilmitşri. Günümüze kadar hızlı gelişimi ile hayatlarımızı devam ettiren bu bulu 2020 tarihinde 50 milyar arasında ürün internet vasıtası ile birbirine entegreli olarak çalışmaktadır. Uzmanlar 2027 tarihinde ise 2.7 milyon dolara kadar artacağını düşünmektedir. Nesnelerin interneti tanımı her yerde aktif olarak kullanıldığında ise insan hayatında pek çok şey değişeceği beklenmektedir.

Tüm ürünler WiFİ ve Bluetooth teknolojisi ile internete bağlanmaktadır. Bağlanılmayan bölgelerde ise Facebook kurucusu Mark Zuckerberg internet.org projesi altında dronelar gireceği düşünülmektedir. Ev içerisinde kullanılan akıllı ürünler eve en yakın bulunan modemler ile internete girebilecek ve kullanıcılara bu bildirimler aktarılabilecek.

Nesnelerin interneti çatısı altında geliştirilen tüm ürünler tablet, akıllı telefon ve bilgisayarlar ile uyumlu çalışacak. Uzaktan erişimin her zaman aktif olduğu bu ürünler ile nesnelerin bildirimleri de uygulamalara aktarılabilecek.

Örnek: Amazon yapay zeka desteği sunan akıllı asistanı Alexa ile kullanılması planlanan akıllı ev şirketini Euro satın aldı. Alexa bu satın alma işlemi ile akıllı ev cihazlarının çekim gücünü arttırarak yüksek çekim gücünü amaçladıklarını dile getirdi.

Nesnelerin İnterneti Örnekleri:

Akıllı Priz WeMo: Bu ürün ile normal prize takılı bir cihazın fişini anında takabileceksiniz. Akıllı telefonlar ile çalışan bu uygulama tek tuşla priz gücünü açıp kapatma imkanı sunuyor. Akıllı telefonlarda uygulama ekranında prizlerin ne kadar süre boyunca açık kaldığını ve ne kadar elektrik harcadığını takip edebilirsiniz.

HapiFork: Gün içerisinde fazla yemek yediğinizde sizi uyarmaya yarayan üründür. Fazla yemek yediğinizde sizleri uyarır ve dengeli beslenme konusunda size destek olur.

Nest: Dünya devi Google tarafından ocak 2014 tarihinde 3.2 milyar dolara satın alınmıştır. Nest ile  ofis ve evlerin sıcaklığını dışarıdayken kontrol edebilirsiniz. Nest ürününde duman dedektörü de bulunmaktadır. Duman dedektörü tehlikeli bir durum sezdiğinde ev sahibine anında haber veriyor.

Petnet: Evlerde evcil hayvan besleyen insanlar için akıllı besleyicidir. Köpeklerin ve kedilerin yemesi gereken mama miktarını, zamanı ve türü için tavsiyelerde bulunuyor. Petnet akıllı cihazlar ile kontrol edilebilmektedir. Evde olmayan hayvan severler için anlık durum bildirme özelliği bulunmaktadır.

Micoach: Adidas markasına ait olan bu akıllı top atılan penaltı miktarını, topun giderken kat ettiği mesafeyi, hızı ve hangi ayakla vurduğunuza dair bilgileri uygulama sayesinde göstermektedir.

Smart Thing: Akıllı ev sistemi olan evlerde en fazla tercih edilen ürün niteliğini taşımaktadır. Sabah uyandığınızda kahvenizin yapılmasını başlatır ve eve girdiğinizde otomatik olarak müzik ve ışıklar açılmaktadır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...