İPTV Nasıl Çalışır ? İP TV Hakkında Bilgiler

iPTV, birçok insan tarafından halen daha fazla rağbet gören televizyonların internete erişimi ile istenilen kanalların izlenmesine olanak sağlar.

Günümüzde teknoloji cihazların hızla gelişmesi ile yaygınlaşan akıllı cihazların kullanımı ve bu cihazların da internete erişiminin artması ile çoğu cihazda artık internet özelliği bulunuyor. İnternet ortamında herşeyin hızlı bir şekilde cihazlara aktarılması ile artık insanlar istedikleri yerde internetten video, film ya da program izleyebiliyor. Televizyonların da internete taşınması bu gelişmenin en büyük etmeni olarak değerlendirilir. Kullanıcılar internette aradıkları programı, filmi, canlı yayın maçlarını kolaylıkla televizyon üzerinde izlemek istiyor. İP TV tam bu noktada televizyon yayınlarının internet ortamına olanak sağlamaktadır. Sıradan televizyon ile İP (internet protocol)’ün bir araya getirilmesi ile bağlantı gerçekleşmektedir. Televizyonda internet yolu ile veri akışını anlık sağlıyor.

iPTV Nedir?

İP TV, televizyon yayınlarını uydu, kablo tv ya da hayavan hedef kitleye iletimi yerine internet geniş bant altyapısını kullanarak insanlara sunan yayın sistemidir. Örneğin: Televizyonda sevdiğiniz bir oyunu tanıttığında bir kurum, o ürünü anında sipariş verebiliyorsunuz. İnsanların hayatını oldukça kolaylaştıran bu icat, fazlasıyla rağbet görüyor.

İPTV ilk yayını ABD kanalı ABC’nin World News Now programında tanıtılmıştır. Amerika ve Avrupa ülkelerinde 2000 tarihinden itibaren etkin olarak kullanılmaya başlanan bu yayın türü Türk Telekom tarafından ise 2008 tarihinde ülkemize gelmiştir. 2 yıllık deneme ve geliştirme sürecinden sonra Tivibu adıyla kullanıcılara sunulmuştur.

İPTV Nasıl Çalışır?

İPTV (İnternet Protocol TV) isminden de anlaşılacağı üzere altyapısını internet üzerinden veri aktararak televizyonlara ulaştıran veri aktarma projesidir. Ülkemizde ise oldukça geniş bir kitleye hizmet veren İPTV, Turkcell ve Tivibu gibi örneklerle video, ses verisini internet üzerinden ulaştırmaya yaramaktadır.

İPTV hizmetini kullanmak isteyen insanlar, bu hizmeti sağlayan firmalar ile görüşerek sabit hat üzerinden İPTV hizmeti sağlanmaktadır. Yayıncı firmanın oluşturduğu ve içerisinde belli başlı paketlerin bulunduğu bu hizmet sabit hat ile evlere ulaşmaktadır. Uydu ve anten teknolojisinin İPTV hizmetine nazaran oldukça eski bir teknoloji olduğu da düşünülmektedir.

Televizyon üzerinden izlediğimiz programlar radyo dalgalarına dönüştürülerek internet üzerinden yayınlanır. Hava yolu ile evdeki çanak antenlerine gönderilen bu veriler, dalgaları tekrar elektrik sinyallerine dönüştürmektedir. Televizyonunuz ise bu görüntü ve sesi üreterek bu yayını bizlere aktarmaktadır. Bu aktarım süreci çeşitli işlemlerden geçerek dijital ortama dönüştürülür. Bu dijital veri ise servis sağlayıcılar vasıtası ile internet hatlarının üstünden İP TV’ye aktarılmaktadır. İP TV hizmetini kullanabilmek için İP TV destekli uydu alıcısı ve televizyonunuzun Smart TV özelliğine sahip olması gereklidir.

Yasal İP TV Hizmeti Sağlayan Firmalar

İP TV hizmeti ülkemizde Türk Telekom tarafından hizmet edilmektedir. Turkcell + ve Tivibu paketleri tamamen yasaldır. İP TV hizmetini almak için bu firmalardan almanızı tavsiye ediyoruz. Netflix, Amazon Prime gibi çevrimiçi yayın platformları da yasal İP TV kategorisinde yer almaktadır.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...