LCD ve AMOLED Ekranları Arasında ki Farklar Nelerdir?

Amoled ekran birçok akıllı telefonlarda görüntü kalitesini maksimum düzeye çıkartmaya yarayan ekran teknolojisidir. Günümüze kadar uzanan birçok akıllı telefon, monitör ve telefonlarda amoled ekran sık sık kullanılmıştır. Amoled ekran LCD ekran teknolojisinin bir üst segmenti olarak biliir.

Amoled ekran teknolojisi birçok telefon üreticisi firmaları tarafından geliştirilmiştir ve kullanım amacıyla LCD, LED ve OLED ekranları gerisinde bırakmıştır. Amoled ekran Samsung tarafından geliştirilmiştir ve ilk prototipini ise kendi ürünlerinde test etmiş ve piyasaya sürmüştür. Akıllı telefonlar ile Amoled ekran teknolojisini kullanarak piyasaya giriş yapan Samsung zaman içerisinde televizyon ve ürettiği monitörlerde hatta görüntü aktaran cihazlarda dahi kullanmaya başlamıştır. Global olarak üretime başlayan Samsung bu süreç içerisinde olumlu dönüşler almış ve geliştirmeye devam etmiştir. Samsung 2013 tarihinden itibaren amoled ekran teknolojisini Amoled TV’lerde kullanmıştır. Amoled TV’ler yaklaşık olarak 3 cm kalınlığa sahiptir ve oldukça incedir.

Amoled ekranın ingilizce karşılığı ise  Active Matrix Organic Light Emitting Diode (Aktif Matrisli Organik LED) teknolojisi olarak bilinmektedir. Teknolojinin gelişmesi aşamasında ise OLED ekran üzerinde çeşitli geliştirmeler yapılarak görüntü kalitesini daha iyiye götürme amacı saptanmıştır. Böylelikle her piksel birbirinden farklı aydınlatma sistemine sahip olmaktadır. Böylelikle görüntü kalitesi daha taze ve akıcı görüntü oluşumu meydana gelmektedir. Eski ekran teknolojilerinde ise aydınlatma ekran modellerinin arkasında yer alıyordu ve renk kalitesi akıcı değildi.

 

LCD ve AMOLED Ekranları Arasında ki Farklar

Samsung tarafından Televizyonlar için geliştirilen ve daha sonra telefonlarda da kullanılmaya başlanan Amoled ekran teknolojisi LCD ekran teknolojisi ile arasında farklılıklar mevcuttur. Örneğin LCD ekranlarda kaba görünüme sahipken bir Televizyon, Amoled TV’lerde ise oldukça zarif bir görünüme ve fazlasıyla hafif olması en büyük farklar arasındadır. Kullanılan katmanların ve cam kullanmama sebebiyetleri ile Amoled ekran IPS olduğundan ötürü istenildiği gibi yatay ve dik pozisyonlarda renk kaybı olmadan rahatlıkla izlenebilmektedir.

Amoled ekran günümüz teknolojisinin hızla ilerlemesi konusunda oldukça yardımcı olmuştur. Renk kayıpları ve ev içerisinde fazla yer kaplamaması açısından Amoled ekran büyük bir farkındalık oluşturmuştur. Amoled ekran ilk geliştirilmeye başlandığında ise renk kayıpları konusunda insanları rahatsız ediyordu. Fakat süper amoled ve full hd amoled sürümleri ile bu sorunlar tamamen ortadan kaldırılmıştır. Elektrik tüketiminden tasarruf eder ve mobil cihazlarda ise sarj performansını maksimum seviyeye çıkartmıştır.

LCD ekranın açılımı ise “Liquid Crystal Display” olarak isimlendirilmektedir. Bu ekranlar eski teknolojilerde fazla rağbet görmüştür. Sıvı kristallerden üretilen LCD teknolojisinde iki cam panel ve arka planda aydınlatma kısmı yer alıyordu. Fakat Amoled ekranlar kadar ince değildir, oldukça kaba görünüme sahipti.

LCD ekranlarda arka planda ışık olduğu için filmlerde örneğin karanlık bölümlerde hafifçe aydınlatıyordu ve renkler canlı değildi. LCD ekranlarda renkler daha gerçekçi görünse de bazı renkleri gerçek dünyada saf olarak ne yazık ki göremiyoruz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...