VPN Tanımı: Nasıl Çalışır? Neden Kullanılır?

Giderek daha fazla insan VPN’leri biliyor veya zaten kullanıyor. Aşağıdaki sayfada bir VPN’nin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve size ne gibi avantajlar ve olanaklar getirdiğini öğrenebilirsiniz. Ayrıca, kendiniz denemek isteyebileceğiniz birkaç mükemmel VPN sağlayıcısından bahsedeceğiz.

VPN nedir?

Temel bilgilere geri dönelim. VPN, Sanal Özel Ağ anlamına gelir. VPN kullanmak, çevrimiçi güvenliğinizi, gizliliğinizi ve özgürlüğünüzü artırmanın kolay ve etkili bir yoludur.

İnterneti kullanırken, cihazınızın web’deki diğer taraflarla sürekli veri alışverişi süreci söz konusudur.

Bir VPN, cihazınız (örneğin akıllı telefon veya dizüstü bilgisayar) ile internet arasında güvenli bir tünel oluşturur. VPN, verilerinizi şifreli ve güvenli bir bağlantı üzerinden harici bir sunucuya göndermenizi sağlar. Buradan verileriniz internetteki hedefine iletilecektir.

İnternet trafiğinizi bir VPN sunucusu aracılığıyla yeniden yönlendirmenin birçok avantajı vardır. İlk olarak, çevrimiçi kimliğinizi gizlemenize yardımcı olur. İkincisi, verilerinizi güvenlik altına alır. Üçüncüsü, interneti daha özgürce kullanmanızı sağlar.

VPN Nasıl Çalışır?

VPN’ye bağlanmak genellikle oldukça basittir. Bir VPN sağlayıcısına abone olduktan sonra VPN yazılımını indirir ve kurarsınız. Daha sonra bağlanmak istediğiniz sunucuyu seçersiniz ve gerisini VPN halleder. 65 ülkede 3200’den fazla sunucuyu görmek için SurfShark’a göz atabilir ve sizin için en iyi sunucuyu seçebilirsiniz: https://surfshark.com/tr/servers

Bağlantı kurulduğunda verilerinize aşağıdakiler olacaktır:

  • Bilgisayarınızdaki VPN yazılımı, veri trafiğinizi şifreler ve güvenli bir bağlantı üzerinden VPN sunucusuna gönderir. Veriler ayrıca İnternet Servis Sağlayıcınız (ISP) üzerinden de geçer, ancak şifreleme nedeniyle artık gözetleme yapamazlar.
  • Bilgisayarınızdan gelen şifreli verilerin şifresi VPN sunucusu tarafından çözülür.
  • VPN sunucusu, verilerinizi internete gönderir ve size, yani kullanıcıya yönelik bir yanıt alır.
  • Trafik daha sonra VPN sunucusu tarafından tekrar şifrelenir ve size geri gönderilir.
  • Cihazınızdaki VPN yazılımı, verileri gerçekten anlayıp kullanabilmeniz için verilerin şifresini çözecektir.

VPN uygulaması bilgisayarınızın, tabletinizin veya akıllı telefonunuzun arka planında çalışır. İnternete normalde yaptığınız gibi erişebilir ve çevrimiçi kısıtlamaları aşabilmeniz dışında farklı bir şey fark edemezsiniz.

Bir VPN Hangi Avantajları Sunar?

VPN kullanmanın birçok farklı nedeni vardır. En yaygın nedenler çevrimiçi anonimlik, güvenlik ve özgürlüktür (kısıtlı veya sansürlü materyalin engellemesini kaldırma). Daha fazla açıklayalım:

Avantaj 1: Çevrimiçi anonimlik

VPN olmadan, IP adresiniz sayesinde konumunuz ve hatta kimliğiniz çok fazla güçlük çekmeden izlenebilir. Bu IP adresi internet bağlantınıza özeldir. İnsanlara kim olduğunuzu ve nerede olduğunuzu söyleyen çevrimiçi bir posta kodu gibidir. İnsanların çevrimiçi davranışınızı size bağlamasını sağlar.

Bir VPN, konumunuzu ve IP adresinizi gizler. VPN kullandığınızda, internet trafiğiniz harici bir sunucu üzerinden yeniden yönlendirilir ve çevrimiçi etkinlikleriniz yalnızca VPN sunucusunun IP adresine kadar izlenebilir, ancak IP adresinize ve size kadar değil.

Bir VPN kullandığınızda web siteleri, pazarlamacılar, yayın hizmetleri, devletler ve siber suçlular artık sizi IP adresinizle tanımlayamazlar çünkü yalnızca bağlı olduğunuz VPN sunucusunun IP adresini görürler. Ayrıca, gerçek konumunuzu bulamayacaklar çünkü başkalarına VPN sunucusunun bulunduğu yer sizmişsiniz gibi görünecek.

Yani bir VPN kullanarak çevrimiçi etkinliğiniz artık kendi IP adresinize bağlı olmayacaktır. Bu şekilde daha fazla anonimlik ile internette gezinebilirsiniz.

Avantaj 2: Bilgisayar korsanlarına ve devletlere karşı koruma

Bir VPN, veri trafiğinizi güçlü şifreleme protokolleri aracılığıyla şifreler, bu da verilerinizi ele geçirmeyi ve verilerinizi okumayı neredeyse imkansız hale getirir. Peki bu neden önemlidir? Bu günlerde ve çağda, çevrimiçi olarak ne yaptığınızı dinlemek veya bakmak isteyen birçok şahıs vardır.

İnternet trafiğinizle ilgilenen birçok farklı taraf var, bunların arasında hükümetler ve siber suçlular da var. Bir VPN’nin sunduğu güvenlik, verilerinize bakmalarını çok daha zor hale getirir. Bu, çevrimiçi güvenliğinizi artırır.

Bir VPN’nin tüm siber suçlar için nihai çözüm olmadığını belirtmeliyiz. Tüm temellerinizi kapsamanız için her zaman bir VPN ile iyi bir antivirüs çözümünü birleştirmenizi öneririz.

Avantaj 3: Genel ağlarda güvenli gezinme

Herkese açık bir Wi-Fi ağı kullanmak çok riskli olabilir. Aynı ağdaki diğer kullanıcılar (örneğin bilgisayar korsanları) verilerinize ve kişisel bilgilerinize kolayca erişebilir. Başkalarının örneğin e-posta oturum açma bilgilerinize, resimlerinize/dosyalarınıza veya kredi kartı bilgilerinize erişmesini istemediğiniz için bir VPN bağlantısı kullanmak akıllıca olabilir.

Avantaj 4: Çevrimiçi sansürle mücadele etme

Birçok ülkede (Türkiye, Çin, Rusya, İran gibi) devletler interneti yoğun bir şekilde sansürlemektedir. Bu ülkeler belirli internet hizmetlerine ve web sitelerine erişimi engeller.

Sıklıkla engellenen uygulama ve web sitelerine örnek olarak WhatsApp, Google, Instagram, YouTube, Skype, Spotify ve Facebook verilebilir. Ayrıca, haber siteleri ve gazetecilik platformları, görevdeki devlet için bir tehdit olarak görüldüğü için sıklıkla engellenmektedir. Bu ülkelerde bu sansür, ülke vatandaşlarının konuşma özgürlüğünü büyük ölçüde etkiler.

VPN, farklı bir ülkedeki bir sunucuya bağlanmanıza izin vererek sansürü ve kısıtlamaları atlamanıza yardımcı olabilir. Bunu yaparak, diğer ülkedeymişsiniz gibi çevrimiçi olabilirsiniz.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...