Hava Kirliliği Sebepleri ve Çözüm Olacak Öneriler

Hava kirliliğinin temel katılımcıları

CO (Karbon monoksit) :Kara araçların temel kaynağı olduğu bu gaz , fosil yakıtların tamamen yanmadığı zaman oluşur.

O3 (Ozon): Kirli maddelerin ısı ve güneş ışığı ile reaksiyona girmesi ile oluşur. Akciğer rahatsızlığı ve astım krizlerini tetikler.

NOx (Nitrojen oksitler) : fosil yakıtların tamamen yanması ile oluşur ve küresel ısınmaya ,dumana ve kara seviyesindeki ozon oluşumuna katkıda bulunur.

VOC (Uçucu organik bileşikler ) : Kirli maddelerden ortaya çıkan bu karbon temelli kimyasallar dumana ve kara seviyesindeki ozon oluşumuna katkıda bulunur.

SO2 (Kükürt dioksit) : Kömürle çalışan santraller ve ocaklardaki eksik yanma sonucu ortaya çıkar. Duman ve asit yağmuruna sebep olur.

Parçacıklar : Havada serbest dolaşan toz, kir, is ve dumandan meydana gelir. Solunum problemleri ve göllerin asit oranının artması gibi çevresel zararlara yol açar.

  • Nüfus artışı
  • Şehirleşme
  • Sanayileşme
  • Fosil yakıtlar
  • Doğal afetler

Bunlar başlıca nedenlerdir.

Hava Kirliliği

Hava kirliliği günümüzde gelişmiş ülkelerin problemi olmakta ve problem git gide artıp sadece ülkelerin problemi olmaktan çıkıp tüm dünyaya mal olan sorunlara yol açıyor. Küresel ısınmanın başlıca sebeplerinden olan hava kirliliğinden dolayı gelecekte su kıtlıklarına , fırtınalara  ve birçok doğal afete yakalanacağız gibi görünüyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün  açıklamasına göre , her yıl kirli hava sebebiyle 7 milyon prematüre ölüm meydana geliyor. Avrupa genelinde ise 800 bin kişi hava kirliliği sebebiyle erken ölüyor. Günde 1 paket sigara kadar zarar veriyor ve KOAH’tan kaynaklanan ölümlerin %41’inin, akciğer kanserinin %19’unun sorumlusu.

Gelişmiş çağımızda, toksik sis yaratan zararlı duman emisyonları , kükürt dioksit ve eksik yakıt yanması ile ortaya çıkan parçacıklara çözüm için teknolojiye başvuruldu. Baca gazını kükürtten arındırma sistemi, kurum süpürücüler ve katalitik dönüştürücüler gibi teknolojiler tarafından azaltılmaya çalışıldı.  Eğer toksik salınmayı engelleyebilirsek çoğu sorunumuz çözülecek .

Daha rahat bir nefes için elektrik tasarrufu yapmak , araba kullanmak yerine yürümek , bisiklete binmek veya toplu taşıma araçlarını kullanmak

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...