Karadelik Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Uzaya karşı merakı olanlar her zaman karadelik nedir? Nasıl oluşur? Diye düşünmüştür. Çünkü bu konu o kadar önemlidir ki aslında güneş sistemimizi içine çekerek hayatı sonlandıracak kadar tehlikelidir. Oluşumları, çeşitleri ve güçleri değişiklik gösteren bir tehlike olarak da bilinir.

Karadelik Nedir?

Karadelikler çekim alanı ve kütlesi çok büyü olan kozmik cisimlerdir. Karadeliklerin çekim güçleri o kadar şiddetlidir ki bilinen tüm maddeleri kendi yörüngelerine hapsetme yetenekleri bulunur. Karadeliklerin en önemli özellikleri ise mega kütlelere sahip olması, uzayda bulunması ve uzay içerisine bulunan maddelerin bir araya toplanmasını sağlamasıdır.

Karadelikler ışıkları yaymamasından dolayı karadelik ismini kazanmıştır. Ayrıca tüm karadelikler hacimsiz ve 3 boyutsuzdur. Karadelik modelleri gerçek anlamda ışık yaymayan işlem dışı yıldızlardan ibarettir. Birçok mega boyutlu yıldızlar sönerek ışık yaymaz biçime geldiğinde kendi içlerine çökerek karadelik durumuna geçerler.

Karadelik Oluşumu Nasıl Gerçekleşir?

Karadelikler çok büyük kütlesi olan ve çok yüksek çekim gücü bulunan kozmik oluşumdur. Karadelikler yakınlarında bulunan her şeyi soğutarak yok ederler. Birçok türden farklı oluşum biçimine sahip olan karadelikler, ana oluşum olarak iç basınca karşı koyamayan kütle çekim kuvveti sayesinde oluşurlar.

Karadeliğin ortaya çıkma sebeplerinden birincisi yıldızların çökmesidir. Herhangi bir yıldız sahip olduğu iç basınç kütle çekiminden zayıf olursa çöküş durumuna geçer. Gökadaların merkez bölgesinde bulunan karadeliklerin büyük bir kısmı bu şekil üzerinden oluşurlar.

Büyük patlama olduktan sonra uzaya yayılmış olan yüksek yoğunluklu maddeler de karadeliklere neden olmuştur. Güneşten katlarca büyük yıldızların patlaması ile beraber çökmesi sonucunda karadelikler de oluşmuştur. En bilinen karadeliklerden bir tanesinin çapı ise 40 milyar kilometredir.

Karadelikler Kaç Çeşitten Oluşur?

Karadelik çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;

Yıldızsal Karadelikler

Yıldızsal karadelikler orta boyutlarda olan türdür. Uzayda gayet yaygın bir şekilde rastlanır. Galaksi içerisinde yüzlerce yıldızsal karadeliklerin var olduğu düşünülüyor. Bu karadelik türü güneşten 20 kat daha büyük kütleye sahiptir.

İlksel Karadelikler

İlksel karadelikler diğer karadelik türlerine bakıldığında en küçük kütleli olanlardır. Boyutu atom kadar ufak olduğu bilinir. Atom kadar ufak olan bu karadelikler büyük çaplı dağa eş değer olduğu kabul edilir.

Süper Kütleli Karadelikler

Süper kütleli karadelikler uzay ortamında en fazla yer kaplayan en geniş kütleli türdür. Bu karadeliğin kütlesi 1 milyon tane güneşten daha büyüktür. Araştırmaların sonucuna göre büyük çaplı olan galaksilerde bir adet süper kütleli karadelik bulunur.

Dünyamızın yer aldığı Samanyolu galaksisinde ise bir adet Sagittarius A adı altında karadelik bulunuyor. Bu karadelik 4 milyon tane güneşten daha büyük kütleye sahiptir.

Karadelikler Neden Siyahtır?

Karadeliklerin siyah renkli olmasının en büyük nedeni ışığı geri yansıtmamasıdır. Bu oluşum çekim kuvvetine bağlıdır. Karadelik içerisinden çevreye hiçbir şekilde ışık yansımadığı için insanlar siyah renk olarak görürler. Uzayda bulunan cisim siyah renkli olmasa bile insan gözünün görebilmesi adına hiç ışık gelmediğinde beyin tarafından siyah renk şeklinde görülür.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...