Kripto Paralar Neden Volatil? Büyük Düşüşlerde Paniğe Gerek Var Mı?

 

Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC) ve diğer kripto para birimlerinin fiyatlarının oldukça hareketli olduğu görülüyor. Yani kısa vadede çok hızlı ve büyük iniş çıkışlar oluyor. Bu da volatil fiyat hareketi olarak adlandırılıyor. Peki, Bitcoin’in ve kripto para birimlerinin fiyat hareketleri neden volatil ve bu büyük iniş çıkışlar esnasında panik yapmaya gerek var mı?

 

Volatil Fiyat Hareketleri

 

Bazı işletmeler Bitcoin ile alışveriş yapılmasına ve mal ya da hizmetlerin ücretlerinin ödemesinin BTC ile yapılmasına izin veriyor. Ancak Bitcoin işlemlerinin büyük çoğunluğu ha ya yatırım mantığında ya da al sat trade mantığında gerçekleşiyor. Dolayısıyla bu al-sat işlemleri BTC fiyatının volatil olmasına sebep oluyor.

 

Aslında fiyat volatilitesinin yüksek olmasında kripto para haberleri ve Bitcoin haberleri oldukça etkili. Çünkü kripto para haberleri ve Bitcoin haberleri yatırımcıların alış ve satış pozisyonlarını belirliyor. Örneğin; CoinTurk’te de belirtildiği gibi Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Ripple’a ve iki üst düzey yöneticisine karşı açtığı davanın ardından piyasada bir panik yaşanmış ve ani satışlar gerçekleşmişti. Bu da Ripple fiyatının anlık olarak 0.60 dolar seviyelerinden 0.17 dolara kadar düşmesine sebep oldu.

 

Dolayısıyla haberlerin, olumlu ve olumsuz gelişmelerin kripto para fiyatlarını etkilediği ve bu sebeple zaman zaman yüksek volatilitenin görüldüğü ifade edilebilir.

 

Bunlara ek olarak kripto para birimleri ve Bitcoin henüz çok yeni alanlar. Bu sebeple bu alanda bir bilgi kirliliği ve öğrenim eksikliği bulunuyor. Bitcoin ve kripto para birimleri hakkında çok net bilgi sahibi olmayan kişilerin düşüş yaşandığı dönemlerde paniğe kapılması ya da yükseliş dönemlerinde fırsatı kaçırmaktan korkup ani alımlar yapması da volatilitenin oluşmasını sağlıyor.

 

Bu konuya biraz daha açıklık getirmek gerekirse, aslında bu durumun da kripto para haberleri ve Bitcoin haberleri ile alakalı olduğu düşünülebilir. Çünkü henüz piyasa hakkında ve kripto para birimleri hakkında geniş bilgi sahibi olmayan kişiler küçük bir düşüşte daha fazla kaybetmek istemedikleri için ellerindeki kripto para birimlerini satmaya başlıyor. Bu da esasında düşüşün derinleşmesine sebep oluyor.

 

Bununla birlikte bir kripto para birimi yükselmeye başladığında “fırsatı kaçırma korkusu” ile yine yeni ve tecrübesiz yatırımcılar anlık olarak hızlı alımlar yapmaya başlıyor ve yine bu da düşüşe benzer şekilde kripto para biriminin fiyatının daha da yükselmesini sağlıyor.

 

Büyük Düşüşlerde Paniğe Gerek Var Mı?

 

Aslında büyük iniş ve çıkışların yaşandığı piyasalarda derin düşüşlerden korkmamak gerekiyor. Çünkü bu düşüşler piyasada büyük yükselişlerin ardından yaşanıyor ve piyasa sağlığı açısından oldukça iyi oldukları düşünülüyor.

 

Eğer büyük yükseliş dönemlerinin ardından piyasada bir düzeltme olmazsa ilerleyen zamanlarda çok daha büyük düşüşler yaşanır ve hatta fiyatlar sıfırlanabilir. Ancak Bitcoin örneği üzerinden gidersek yaşanan her büyük yükselişin arkasından ciddi bir düzeltme yaşandı. Bu da aslında fiyatın korunmasını sağladı. Mesela son olarak BTC 61.800 dolarlık rekorunu kırdıktan sonra 53.000 dolara kadar geriledi. Bu da piyasada yaşanan büyük artışın bir düzeltme ile dengelenmesine sebep oldu.

 

Analistlerin açıklamalarına göre bahsi geçen düzeltmeler ve dengelenmeler olmadığı koşulda piyasalarda büyük dengesizlikler oluşabilir. Bu da yaşanan düşüşlerden çok daha büyük kayıplara sebep olabilir. Ez cümle, Bitcoin fiyatı ve kripto para fiyatlarında yaşanacak düşüşler sebebiyle panik yapmaya gerek yok.

 

Düşüşler Aslında Bir Fırsat Olabilir Mi?

 

Birçok analist çoğu kişide paniğe sebep olan bu düşüşlerin aslında birer fırsat olduğunu düşünüyor. Çünkü uzman isimlerin görüşlerine göre düşüş dönemleri çoğu zaman alım fırsatları doğuruyor. Doğru zamanda alım yapıldığında düşüşlerin birer fırsat olarak değerlendirilebileceğini ifade eden analistler, piyasa takibinin bu noktada önemli olduğunu belirtiyor.

 

Bunlara ek olarak uzman isimlerin her zaman risk kontrolü konusunda uyarılarda bulunduğunu ve yatırımcıların mutlaka ciddi araştırmalar sonucunda alım ya da satış yapması gerektiğini belirttiklerini hatırlatmak gerekiyor.

not : yatırım tavsiyesi değildir.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...