Kodlama yeteneği olmayan bir kişinin kısa sürede programcı olmak için yapması gerekenler

Programcılar, herkesin hayatı boyunca işini öğrenmesi ve bu yolda gelişmesi gerektiğini söylüyor. Bu her meslek için geçerlidir: Bir avukat yasalardaki değişiklikleri öğrenir, bir pazarlamacı yabancı deneyimleri ve izleyicilerinin ilgi alanlarını öğrenir ve bir programcı yeni programlama dillerini öğrenir.

Yazımızda sizlere yılların tecrübesi olmadan ve yüzlerce kitap okumadan programcı olmanın yöntemlerini tanıtıyoruz. İlk kodunuzu yazmak için uzun süre okuyup üniversitede 5 yıl geçirmeniz gerekmeyecek.

Daha az oku, daha çok çalış

Programlamayı öğrenmeye yeni başlayan kişiler genellikle binlerce sayfa kitap satın alır, konuyla ilgili bloglara abone olur ve programlama forumlarına katılır. Bilginin asla çok fazla olmadığına inanırlar. Ne kadar çok bilgi edinirlerse, o kadar iyi programlayabileceklerini düşünürler. Ama unutmayalım ki bir programcı teoriyle değil deneyimle mükemmelleşir.

Bir Photoshop kitabı açmadıysanız, grafik tasarımı öğrenemezsiniz. Planları nasıl çizeceğinizi ve okuyacağınızı bilmiyorsanız, bir roket monte edemezsiniz. Kod yazana kadar programlama öğrenilemez. Kitap okumak, eğitim kursuna gitmek, eğitim videosu izlemek deneyim kazanmak anlamına gelmez. Bütün bunlar bilgi algısıdır.

Ortalama okuma hızı saatte 50 sayfadır. 1000 sayfalık bir kitap 20 saatte okunabilir. İnsanlara okudukları kitaplardan ne hatırladıklarını sorarsanız, insanların kitaplardan neden bu kadar az şey öğrendiklerini veya aynı kitabı neden 10 defa okuduklarını anlayabilirsiniz.

Daha uzun süre çalışmak istiyorsanız, ders çalışmaktan başka bir şey yapmayın.

Sadece bir kitaba veya kursa konsantre olun. Diyelim ki C++ programlama dilini öğrenmeye karar verdiniz. Bu durumda, değişkenleri okuyun ve hemen pratik yapın. Bir kod düzenleyici (örn. Visual Studio Code) açın ve öğrendiklerinizi uygulamaya koyun.

Kitaptan bir örnek alın ve editöre kopyalayın. Fiyatları değiştirin, konumlarını değiştirin, işi test edin. Ancak o zaman güçlü ve zayıf yönlerinizi belirleyebilir ve bir sonraki bölüme geçmeden önce neleri gözden geçirmeniz gerektiğini bilebilirsiniz. Bir atölyede çalışmak gibi: Yıllarca bir makinenin nasıl çalıştığını okuyarak geçirirsiniz, ancak çalışmaya başladığınızda hiçbir şey bilmediğinizi fark edebilirsiniz.

İş yerinde okuduklarınızı uygulayın. Yazdıklarınızı çalıştırın ve test edin

İkinci sorun, kitaptakine benzer bir kod yazmak ve onunla hiçbir şey yapmamaktır. Pek çok kişi, kodu kılavuza göre veya bir uzmanın tavsiyesi üzerine yazarsa, koddaki her şeyin doğru olduğunu düşünür.

Bir örneğe bakalım. Bir mühendis günlerce planları inceler. Her satırı, her küçük ayrıntıyı inceler. Onu uyandırıp motorun nasıl çalıştığını sorsak, tüm elemanları listeleyecek ve işlevlerini açıklayacaktır. Ama işe gelince, hiçbir şey bilmiyor. Mühendis çizimleri incelemekten memnundu. Bilgisini hiçbir yerde uygulamaya çalışmadı. Bu doğru bir yaklaşım değil.

Güven ama doğrula. Matematik programı 5 ve 2 değişkenlerini toplayıp 7 sayısını mı veriyor? Arşivleyici, metin dosyalarıyla birlikte görüntü dosyaları mı yoksa yalnızca metin dosyaları mı ekler? Kodun ve öğelerinin nasıl çalıştığını anlarsanız, kodu iyileştirebilirsiniz. Ders kitabını yeniden okumaya veya yeni bir eğitim kursuna gitmeye gerek yoktur.

Kitaplardan, kurslardan, YouTube videolarından öğrendiğiniz her küçük ayrıntıyı test edin. Başka bir olasılık da kod şablonlarını kullanmaktır. Bu, tavsiye için etrafta kimse olmadığında yardımcı olur. Kitaplar gelişimin gerisinde kalıyor, kitaplardan gerçek örnekler almak mümkün değil.

Ancak şablon nasıl elde edilir? Şablonu aşağıdaki kaynaklardan edinebilirsiniz:

· Yazılım pazarı (codester.com).

· C++ ve C# için Visual Studio proje şablonları (ücretsiz).

· Android ve iOS için 6000 ücretli şablon (codecanyon.net).

· Forumlar, konu grupları, meslektaşlarınız.

Kendi hatalarınızı düzelterek öğrenin

Yapılacak en iyi şey sorunu bulup düzeltmektir. Şu anda kişi nerede hata yapılamayacağını ve bunu nasıl doğru yapacağını anlıyor. Programcılar koddaki hataları bulmak için çeşitli yöntemler kullanır. Hata ayıklayıcı yeni başlayanlar için uygundur.

Bir Fallout oyunu için kod yazdığınızı hayal edin. Kullanıcı oyunu başlatır ve bir hatayla karşılaşır.

Oyun başlamıyor, bu da programcının bir hata yaptığı anlamına geliyor. Yeni başlayanlar forumlara yönelir veya deneyimli programcılardan yanıt ister. Büyük ihtimalle doğru cevabı alacak ve hatasını düzeltecektir. Bu versiyonda kişiye nerede ve neden hata yaptığı açıklanmaz. Benzer bir sorun ortaya çıktığında, o acemi programcı cevaplar için foruma dönecektir.

Kopya kağıtlarını sevenler okulda 2 gruba ayrılır. Birinci grup, test çalışması sırasında cevapları internetten alan ve kopyalayan öğrencilerden oluşmaktadır.

İkinci grup, kopya kağıdına cevap yazan ve yazılanların nedenini araştıran öğrencilerden oluşur. Grupların davranışı aşağıdaki durumlarda farklıdır:

· Kopya kağıdında bir yanlışlık varsa birinci grup öğrencileri kopyalayıp iki tane alırken, ikinci grup öğrencileri evde hatayı bulup başka bir kopya kâğıdı yazıp düzeltirler.

· Yeni derste bir önceki dersin yöntem ve terimleri kullanılırsa birinci grup öğrencileri hiçbir şey anlamazken, ikinci grup öğrencileri bir önceki dersi ve kopya kâğıdındaki cevapları inceleyebilir, yeni ödev ve sınava hazırlanın.

Materyali daha hızlı ve verimli bir şekilde öğrenmek için ikinci grubun öğrencileri gibi davranın. Kodunuz hazır. Bir kitaptan veya eğitim kursundan alınan bir örnektir. Bu durumda, kopya kağıdı rolünü oynar. Kodunuzda kasıtlı bir hata yapın. Ardından, hata ayıklayıcıyı kullanarak kodu düzenleyin.

Bu, Visual Studio Kod düzenleyici örneğinde şöyle görünür:

Hata ayıklama modu F5 tuşu ile etkinleştirilir

Hata ayıklayıcı kodu satır satır okur. Bir hata algılandığında, birkaç şekilde bilgilendirilirsiniz:

1. Kırmızı dalgalı çizgi, o konumdaki hatayı düzeltmeniz gerektiği anlamına gelir.

2. Yeşil dalgalı bir çizgi, o konumu araştırmanız gerektiği anlamına gelir. Satır veya değişken kodu engellemiyorsa atlanıp devam edilmelidir.

3. İstisnalar aşağıdaki gibidir.

Bildirim, kod satırının veri okumadığını belirtir.

Talimat, Microsoft Visual Studio Code editörünün “Debug” bölümünde yazılmıştır. Teoriyi öğrendiyseniz ve hataları analiz etmeye hazırsanız, öğreticiyi okuyun ve Visual Studio Code düzenleyicisinin hata şablonunda kendinizi deneyin. Rusça talimatla tanışabilirsiniz.

Özet

Daha az okuyun, daha çok çalışın. Programlama dünyası ancak deneme yanılma yoluyla öğrenilebilir. Programlamayı kendi başınıza öğrenirseniz, daha hızlı öğrenebilir ve binlerce kitap satın alamazsınız.

Öğretim elemanından ders alırsanız enstitünün 5 yılını 2,5 yıla düşürebilirsiniz. Haftada iki kez iş arkadaşlarınızla birlikte pratik çalışmalar yapar, programlamayı daha derinlemesine öğrenir ve ilk haftalardan itibaren portföy üzerinde çalışmaya başlarsınız. Bu projeler çalışırken görüşmede gösterilir. Alacağınız deneyim, eğitmen olmanız ve başkalarına yardımcı olmanız için yeterli olacaktır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...