fotoğraf çekme teknikleri

Fotoğraf Çekme Teknikleri Neler?

Fotoğraf makinası icat olduğu günden bu yana, fotoğraflar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Fotoğraf çekme teknikleri sayesinde, hayatımızın bir parçası haline gelen bu konuda kendinizi geliştirebilirsiniz. Teknik analiz yaparak, doğru ışığı ayarlayarak ve güzel bir açı yakalayarak, harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Güzel fotoğraf çekme ile ilgili pek çok teknik bulunmaktadır. Bu tekniklerin içerdiği detayları tek bir yazıda toplamak neredeyse imkansıza yakındır. Bu sebeple fotoğraf çekme teknikleri konumuzda yüzeysel olarak teknikleri ele alacağız.

Daha Kaliteli Fotoğraflar İçin Fotoğraf Çekme Teknikleri

Daha kaliteli, daha güzel ve daha etkileyici fotoğraflar çekmek için yapmanız gerekenlerden sizlere bahsedeceğiz. Konularımızı alt başlıklar halinde ele alarak, her bir alt başlık için gerekli olan teknik analizi sizlere sunacağız.

Fotoğraf çekme teknikleri;

1)     Doğru Işığı Bulma Tekniği

Güneş ışığı, ay ışığı veya fotoğraf çekmek için kullandığınız özel ışıklandırma sistemlerini daha efektif kullanabilmek adına, doğru ışığı bulmalısınız. Doğru ışığı bulmak için yapmanız gerekenler;

  • Öncelikle ışığın çok yoğun biçimde çekeceğiniz alanı kaplamadığından emin olun.
  • Çekeceğiniz obje, insan veya hayvan her ne ise ışık onun önüne geçmesin.
  • Işığın geri planda kalmadığına, çekeceğiniz fotoğrafın karanlık olmadığına da emin olun.

2)     Fotoğraf Kurgusu (Kompozisyon)

Kompozisyon, fotoğrafın kurgusu demektir. Fotoğraf çekme teknikleri arasında yer alan kompozisyon, fotoğrafın kalitesini belli eder. Çekmek istediğiniz fotoğrafa, profesyonel biçimde ekran bölümlemesi tekniklerini yerleştirebilirseniz, fotoğrafınızın kalitesini oldukça yüksek seviyelere çıkarabilirsiniz.

3)     Uzun Pozlama ve Hareketi Vurgulama Teknikleri

Uzun pozlama tekniğiyle daha güzel kareler yakalamak mümkün. Hareket halindeyken çekilecek bir görselde de vurgulanmak istenen hareketi ön plana çıkarmak oldukça önemli. Yani, bisiklet süren bir kişinin arkasının bulanık olması, bisiklet sürme eylemini vurgular. Bu vurgulama da fotoğraf çekme teknikleri açısından oldukça önemlidir.

fotoğraf çekme teknikleri

4)     Ya Doğru Flaş Kullanın Ya Da Flaştan Vazgeçin!

Doğru flaş kullanımı fotoğrafçılık alanında bambaşka bir dal olarak ele alınabilir. Doğru flaş kullanmayı öğrenmek neredeyse yıllar alırken kullanılan çoğu flaşlı çekim işlemi fotoğrafın kalitesini düşürmektedir.

Tam olarak bu sebeplere dayanarak ya doğru flaş kullanım teknikleri ile ilgili uzmanlığa sahip olmalısınız ya da flaş kullanımından vazgeçmelisiniz. Flaş ancak oldukça özel anlarda kullanılmalıdır.

5)     Lense Uygun Pozlama

Lenslere uygun biçimde pozlama yapmanız gerekiyor. Fotoğraf çekim teknikleri arasında yer alan bu özellik oldukça önemli. Kullandığınız lense uygun olmayan kareler çekmeye çalışırsanız, fotoğrafınızın kalitesi düşecektir.

Doğru lens kullanımı için hangi kalınlığa ve hangi özelliğe sahip olan lenslerin ne işe yaradıkları hakkında detaylı araştırma yapmanızı tavsiye ediyoruz. En doğru fotoğraflamayı yapabilmek adına, en doğru lens kullanmak gerekmektedir.

6)     Anı Yakalamayı Unutmayın

Fotoğraf anı ölümsüzleştirme sanatıdır. Bunu unutmadan yapacağınız çekimler muhakkak güzel olacaktır. Fotoğraf çekim teknikleri açısından anı yakalama, an içerisinde olan güzel şeyleri fotoğraflama oldukça yararlıdır.

Anı yakalamak için çevrenize karşı duyarlı ve dikkatli olmalısınız. İnceleyen bir göz ile çevreye bakıp, çevreyi anlamlandırmaya başladığınız zaman, en kaliteli pozları yakalayabilirsiniz.

Web sitemizi ziyaret ederek teknoloji, sağlık ve benzeri konular hakkında bulunan blog yazılarımıza göz gezdirebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...