Özgüven kişinin hayatını mutlu, iyi ve dengeli sürdürebilmesi için çok önemlidir. Kişinin kendine güveninin temelleriyle özgüven oluşur. Çocuklarda özgüven doğumdan itibaren oluşmaya başlar ve yaşam boyu gelişmeye devam eder. Çocuğun gelişiminde ve özgüven kazanmasında en büyük rol anne babalara düşer. Anne ve babanın çocuktan beklentileri çocuğun karşılayabileceği düzeyde olmalıdır. Çocuğunuzu kişisel gelişim için desteklemek ilk önce onu anlayabilmekten geçer. Eksiklerini fark edip bunlar üzerine yoğunlaşılmalıdır.
Çocuğunuzun Özgüven Eksikliği Yaşadığını Nasıl Anlarsınız?
Kendisini ifade etmekte zorlanıyor ve duygu düşüncelerini sizinle kolay kolay paylaşmıyorsa
Güvendiği kişilerin yanından veya güven ortamından ayrılmakta sıkıntı yaşıyorsa
Sorumluluk almaktan kaçınıp karar vermekte sizlerden normalin üzerinde bir yardım bekliyorsa
Arkadaşları tarafından hor görülüyorsa
Yaşıtları ile birlikte keyif alabileceği aktivitelere ilgisizse
Kendisinin olumlu yanlarını görmeyip sadece olumsuz yanlarından bahsediyorsa
Sürekli utanç halinde ve başkalarıyla iletişim kurmaya hevesi bile yoksa
Kolayca uyum sağlaması gereken ortamlarda oradan alakasız bir köşede kendini soyutluyorsa
Çocuğunuz özgüven eksikliği yaşıyor demektir. Bunların farkına anne babalar olarak vardıktan sonra kendinize şunu sormalısınız: ’çocuğumun özgüvenini arttırmak için neler yapmalıyım?’
Çocuğun Özgüveni Nasıl Kazanılır?
Çocuğunuzu görmezden gelmeyin. Onun düşüncelerine ve yorumlarına önem verdiğinizi ona hissettirin. Söyledikleri size heyecanla bir şeyler anlatmaya çalıştıkları konuları pür dikkat dinleyip. Ona konuyla alakalı sorular sorun. Anne baba arasında geçen konularda çocuğun yorum yapabileceği detaylar olduğunda onunda fikirlerini almak için ona sorular yöneltin.
Çocuğunuzun meraklı olduğu faaliyetlerden uzak tutmayın. İlgilendiğini gördüğünüz faaliyetlere yönelmesini sağlayın. Bu çocuğunuzun yeteneklerini ve yeterliliğini keşfetmesine yardımcı olacaktır.
Yaşına uygun olarak seçimlerini kendisinin yapmasına izin verin. Çocuğunuza kendi davranışlarının, kararlarının sorumluluğunu alma bilincini sağlayın.
Çocuğunuzun yaptığı faaliyetlerde, uğraştığı hobilerinde çabalarını takdir edin. Yaptığı bir resmi, oynadığı bir takım oyununu veya kurguladığı oyunlarda ki başarılarını takdir edin. Bu çocuğunuzun motivasyonunu arttırmaya, başarma hissi ile birlikte kendine olan güvenini çoğaltmaya yardımcı olacaktır.
Korkutarak öğretmekten kaçının. Bir şeyleri yaptırmak adına onları korkutmanız çocuğunuzun özgüvenini zedeler. Ona seçme düşüncelerini, yapmak istediklerini seçme hakkı tanıyın. Yanlış düşündüğünde veya yanlış bir seçim yaptığında ona kızmak yerine düşüncesine saygı duyup doğru olanı gösterin.
Çocuğun gelişimi doğumdan itibaren başlar. Bunu unutmayın ve her şeyi yaptığınız halde özgüven kazandıramama ihtimalinizde var. Bu durumda bir uzmana başvurarak çocuğunuzun kişisel gelişimini tamamlamasında yaşına uygun terapilerle çocuğunuza yardımcı olabilirsiniz.