Etkili Manzara Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Kırsal manzara çekimleri, doğa çekimleri fotoğrafçılığın en önemli alanlarından biridir. Peki, Etkili manzara fotoğrafı nasıl çekilir?

Işık Önemli Bir Unsur

Manzara fotoğrafında en önemli unsur ışıktır. Bu nedenle de resim çekerken  doğru zamanda doğru yerde olmak oldukça önem arz eder. Çekim yaptığımız mevsim, güneşin doğuş ve batış saatleri, düşen ışığın yansıması gibi unsurlar fotoğrafta farklı etki yapacaktır.

Net Alan

Manzara fotoğrafı çekerken fotoğrafın net olabilmesi için amaçladığımız diyafram kısık olmalıdır. En iyi alan derinliği için netleme mesafesi, hiperfokal mesafeye dikkat edilmesi gerekmektedir.

ISO Kullanımı

Film zamanı manzara ve doğa fotoğraflarında 50 ASA Velvia film kullanırdık. Manzara fotoğraflarında ise ISO ne kadar düşük olursa o kadar keskin sonuç alırız. Bundan ötürü ISO 50-200 arası en iyi sonucu verecektir.

Filtre Kullanımı

Manzara fotoğrafçılığı için olmazsa olmazlardan biri filtrelerdir. Kara ve gökyüzü arasındaki pozlama farkını dengelemek ve daha doygun renkler elde etmek için filtre kullanmanız gerekiyor.

Perspektif

Perspektif, iki boyutlu yüzeye üç boyutlu görsel etki kazandırmak için nesnenin ve mekanın görünümünün belli başlı açılardan yansıtılması anlamına gelmektedir. Nesneler ve Mekan farklı bakış açılarından değişik görünüm şekilleri oluşturabilirler.

Alan Derinliği

Fotoğrafta Alan Derinliği kelimesini mutlaka duymuşsunuzdur. Fotoğrafta alan derinliği için temel bir tanım yapacak olursak eğer, bir fotoğrafta odak noktasının önünde ve arkasında görünen kabul edilebilir netlik bölgesi bulunmaktadır.

Fotoğraflarımızda alan derinliğini etkileyecek üç ana faktör mevcuttur:

  • Diyafram değeri (açıklığı, f-stop), Manzara fotoğrafçılığında sahnenizin çoğunu net olarak çekmek önemlidir. Geniş açılı bir lens ve kısık bir diyafram değeri kullanarak sahnenizi odakta tutmak için alan derinliğinizi en üst düzeye çıkarabilirsiniz.
  • Öznenin kameraya olan uzaklığı
  • Kullandığımızın objektifin odak uzaklığıdır. Odak uzaklığı uzaktaki bir nesnenin görüntüsünü yaklaştırma yani büyütme yeteneğini ifade eder. Görüntüyü oluşturan parçalarından hangisinin öne çıkarılacağını bilmek ve hangilerine odaklanılacağını bilmek iyi sonuç için gereklidir.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...