Uzun Pozlama Nasıl Yapılır?

Uzun pozlama metoduyla fotoğraf çekmek ne anlama geliyor diye merak ediyorsanız hemen açıklayalım. Uzun pozlama metoduyla fotoğraf çekmek demek tek bir resim değil de akan zamanı fotoğraflamak anlamına gelmektedir. Bu yöntem sayesinde donuk bir kare yerine, hareket ediyor denebilecek gerçekçi hikayeler anlatma fırsatınız olacaktır.

Uzun pozlama yapabilmek için mekanınızın hangi saatte hangi ışığı vereceğini bilmeniz gerekiyor. Genel olarak  gün doğumu sarı-mavi, gün batımı kızıl, gün battıktan sonraki bir-iki saat mavi, gece ise siyah bir gökyüzü verecektir. Bunların dışında bulunulan ortamda farklı renkler varsa bunları dikkate almalısınız.

Makinenizi Sabitleyin

Tripod yardımıyla makinenizi sabitlemediğiniz takdirde kaliteli fotoğraflar fotoğraflar çekemeyebilirsiniz. Elde çekim yapacaksanız eğer nabzınızı ve tüm istemsiz kaslarınızı durduracak bir gücünüz varsa bunu yapın, yoksa aklınızdan bile geçirmeyin.

Zamanlayın

Deklanşöre basmanız mutlaka titreşim oluşturacağından ötürü 2 saniye ya da 10 saniye gibi zamanlama ayarlarını kullanın. Eğer zamanlama ayarınız yoksa deklanşöre geç basma seçeneğini kullanın.

Manuel Netleyin

Uzun pozlamada, pozlama sürenizde oluşabilecek hareketler netleme noktanızı değiştireceğinden ötürü manuel netleme yapmanız daha net resimler çekmenize neden olacaktır. Unutmayın ki karenizde size en yakın noktalar netleme alanınız dışında kalacaktır. Bu nedenle netleme noktanızı buna göre ayarlayın.

Lens Seçimine Dikkat

Uzun pozlama için her zaman prime lensler daha sanatsal sonuç verecektir. Görüşü her ne kadar hakim olsa da ben bu durumun geçerli olacağını düşünmüyorum. Elbette kaliteli bir zoom lens de size harika fotoğraflar verebilecektir.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...