Perseverance Mars’a indi!

Uzay aracı, Dünya’dan saate yaklaşık 39 bin 600 kilometre hızla ayrıldı.
Perseverance’a uçuş yolundaki ilk ince ayar, fırlatıldıktan yaklaşık 15 gün sonra gerçekleşti ve düzeltme manevrasıyla varış lokasyonu Kızıl Gezegen’e ayarlandı.

Mars yolundaki manevralar kritik öneme sahipti, çünkü planlama, Jezero Krateri’nin içine inecek şekilde ayarlandı.

İnişten önceki son 45 gün, yaklaşma aşaması tamamlandı. Bu aşamada navigasyon ayarları, iniş ve çıkış planlamaları yapıldı.

Perseverance Anlamı Ne Demektir?

Türkçede Azim/Sebat anlamına gelen gezici aracın adı nereden geliyor? Virginia’da yaşayan 13 yaşındaki Alexander Mather adlı bir öğrenciden… Mather araca isim vermek için açılan kompozisyon yarışmasını kazandı. Kompozisyonda Mather, “Mars yolunda birçok engelle karşılaşacağız. Fakat sebat edebiliriz. Millet olarak değil insanlar olarak vazgeçmeyeceğiz” yazmıştı.

Mars’ta Helikopter Uçacak!

Bilim insanı Mimi Aung, Perseverance’ın kargosunda bulunan Ingenuity (Maharet) adlı helikopterin yarın çalışacağını açıkladı. Önümüzdeki 30 gün içerisinde Mars zemininden yüksek kalitede fotoğraflar sağlaması beklenen beş uçuş misyonu planlandı. Mimi Aung, “Uçabilmek (Mars’ta) uçurum gibi ulaşılması zor yerlere gidebilmemizi sağlayacak” dedi. Aung’a göre bu gelişme oyun değiştirici olacak.

Kontroller Yapılıyor

Zemin Misyon Müdürü Jessica Samuels, Perseverance’ın şu anda iniş sonrası her şeyin işlevsel olduğundan emin olmak için kritik kontrolleri yaptığını açıkladı. Samuels, “Hepimiz çok heyecanlıyız, sabredemiyoruz” dedi.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...