E-ticaret en açık anlamıyla dijital ortamların gücünden yararlanarak ticari faaliyetlerimizi yapma eylemidir. İnternet aracılığıyla alışveriş yapma işlemi e-ticaret olarak adlandırılır. Bilgisayar teknolojileri insanların pek çok ürün ve hizmeti alıp satmasını kolaylaştırdı. E-ticaretin diğer ticari faaliyetlerden farkı ise alıcı ve satıcının yüz yüze olmayışıdır. E-ticaret, elektronik ticaret anlamına gelmektedir.
E-ticaret işlem hacmi her geçen gün artmaktadır. Kendi işine sahip olmak isteyen bireyler ya da mevcut işini sanal ortamlarda gerçekleştirmek isteyen kişiler bu mecrada yer almaya yönelmektedir.
E-ticaret siteniz varsa fiziki bir mağazadan değil de online alışveriş mağazanızdan ürünlerinizin satışını gerçekleştirebilirsiniz. Online mağaza demek ürünlerinizin internet üzerinden görülebildiği mağaza anlamına gelir. Bu mecrada klasik yöntemlerin dışında bazı kurallar geçerli oluyor. Eğer internet üzerinden bir e-ticaret sitesi aracılığıyla satış yapacaksanız bu sistemin dinamiklerini iyi bilmeniz gerekiyor.
E-Ticaret Sitesi Kurma Aşamaları.
- Hangi sektörde yer alacağınıza ve hangi ürünleri satacağınıza karar verin.
- Satış yapacağınız hedef kitleniz hakkında bilgi sahibi olun.
- Kurmak istediğiniz internet sitenizin bir adı olmalıdır, buna alan adı denmektedir ve siz de bir alan adına sahip olmalısınız.
- Bir sunucu ve e-posta adresine de ihtiyacınız olacaktır.
- Şahıs şirketi ya da Limited Şirketi kurarak bu mecrada yer alabilirsiniz.
- İnternet üzerinden yapılan satışlar vergi mükellefiyetini de gerekli kılar.
Word Press gibi açık kaynak kodlu yazılımlar vasıtasıyla da kendi E-ticaret sitenizi ücretsiz kurabilirsiniz fakat bu alanla ilgili geçmişten gelen bir tecrübeye sahip değilseniz sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Bu tür yazılımlarda iletişim kurabileceğiniz sizi yönlendirebilecek kimse olmayacağı için problemlerinizi çözümlemede sıkıntı yaşarsınız. Bu durumda bir yazılımcıyla çalışmanız şart olacaktır.
E-Ticarette Bilmeniz Gereken Konular
- E-ticarette internet üzerinden ürün satacağınız için kurduğunuz siteyi nasıl yöneteceğinizi de bilmeniz gerekecektir.
- Pazarlama yöntemlerine hâkim olmanız sayesinde ürün satışınızı nasıl gerçekleştireceğinizi bilirsiniz.
- Sosyal medyanın yönetiminin nasıl yapılacağını bilmeniz size bu mecrada avantaj sağlayacaktır.
- E-ticaret sayesinde 7/24 satış işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
- Bu yöntemle düşük bütçeli bir iş kurma fırsatına sahip olursunuz.
- Dijital pazarlamaya hakimseniz bu durum size bir avantaj olarak geri döner.
- Ürün tedariki ve lojistik işlemleri için de bilgi sahibi olmanız gerekecektir.
- Ayrıca reklam da ürününüzü geniş kitlelere ulaştırmada etkili bir yöntem olacaktır. Reklam için sosyal ağlar işinize yarayacaktır. Markanızı tanıtan sayfalar size müşteri getirecektir.
- Bu tür bir ticarette müşteri memnuniyeti oldukça önemli olacaktır.
- Deponuz ve stok yönetiminiz de önemli bir konudur. Stoklarınızı içeren bilgilerin güncel olması gerekir.
- İnternet sitenizin SEO uyumlu ve güncel yazılarla hazırlanması gerekir.
- Ürünlerinizle ilgili bilgiler paylaşmalı, müşterilerinizi kampanyalar, fırsatlar hakkında bilgilendirmelisiniz.
- Google Analytics yardımıyla oluşturduğunuz sitenizin ziyaretçi trafiğini tespit edebilir ve ziyaretçilerinizin hangi ürünlere ilgi gösterdiğini anlayabilirsiniz.
- Bu yöntemle müşterilerin ilgisini çekmeyen ürünler için kampanyalar yapıp onların satışını hızlandırmak için yeni yöntemler geliştirebilirsiniz.
E-ticaret klasik ticari yöntemlerden çeşitli farklılıklar içerdiğinden bu alanda hizmet vermek isteyenlerin geniş bir araştırma yapmaya ve günümüz teknolojilerinin sunduğu imkanlara hâkim olmaya gereksinimleri olacaktır. Teknoloji ve ona bağlı alanlarda çok hızlı gerçekleşen değişimler bilgilerimizi sürekli güncelleme ihtiyacını da beraberinde getirmektedir. E-ticaret sektörü her geçen gün artan iş hacmi sayesinde yeni gelişmelere kaynak olacaktır.